سرمایه گذاری برای تولید
دانشگاه علوم پزشکی شیراز
سرمایه گذاری برای تولید
  • 1404/04/17
  • - تعداد بازدید: 118
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

صدایی برای زندگی / مسیر تحول کاشت حلزون شنوایی در فارس

مرکز کاشت حلزون شنوایی شیراز از سال ۱۳۸۲ به‌عنوان سومین مرکز تخصصی کشور پس از تهران و مشهد فعالیت خود را آغاز کرد. این مرکز طی ۲۰ سال گذشته با ارائه خدمات تخصصی به بیماران استان‌های فارس، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان، موفق به انجام بیش از دو هزار 600 جراحی کاشت حلزون شنوایی شده است.

600

دکتر «سید بصیرهاشمی» رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز و متخصص گوش، حلق و بینی که دوره تخصص خود را در سال ۱۳۷۱ در همین دانشگاه طی کرده است، انگیزه ورود خود به این رشته را بازگرداندن صدا به زندگی کودکانی دانست که در دنیای تاریک سکوت زندانی بودند و بعدها آغاز این مسیر به عنوان نقطه عطفی در حوزه کاشت حلزون شنوایی در شیراز شناخته شد.

او می گوید: وقتی سال ۷۱ نخستین‌بار فعالیت در حوزه گوش، حلق و بینی در شیراز را آغاز کردم، این رشته  آن چنان شناخته شده نبود و فعالیت ها محدود به چند عمل جراحی بود؛ به همین دلیل به این فکر افتادم با توجه به توانمندی های شیراز، کاری نو در زمینه توسعه فعالیت ها در این حوزه ی پزشکی انجام دهم.

دکتر هاشمی ارتباط با ناشنوایان را مقدمه ای برای شروع یک مسیر تازه دانست و افزود: کمتر کسی تصور می‌کرد روزی برسد که بتوانیم ناشنوایی را درمان کنیم، شنوا شدن مثل یک معجزه بود اما من باور دارم همه چیز دست خداوند است که مسیری برای انسان باز کند تا با یافتن علم و تخصص، به بسیاری از بیماران کمک کند.

 او می گوید: آن روزها، نه تجهیزات کارآمدی وجود داشت نه هنوز به تجربه‌ای در این زمینه دست یافته بودیم و همه چیز محدود بود. اما همان برخوردهای ساده‌ با بیماران ناشنوا ذهنم را درگیر می کرد. چرا که با توجه به پیشینه‌ پزشکی شیراز، توانمندی بالایی را برای توسعه خدمات درمانی در این حوزه می دیدیم.

این پزشک متخصص گوش، حلق و بینی ادامه می دهد: مسیر ساده‌ای نبود، سال‌ها پیگیری کردیم و آموزش دیدیم؛ بالاخره بعد از شش سال و بعد از گذراندن دوره های تخصصی در تهران و آلمان، مجوز فعالیت مرکز کاشت حلزون شنوایی در شیراز را دریافت کردیم و طی مراسمی باشکوه، مرکز کاشت حلزون شنوایی در بهمن 1382 در بیمارستان خلیلی شیراز افتتاح شد که تا امروز، شیراز به عنوان یک مرکز پیشرفته کاشت حلزون در کشور فعالیت می کند.

دکتر هاشمی از خاطرات شیرین خود در این بیش از بیست سال می‌گوید، خاطراتی که یک روز آرزو و رویا بود اما حالا به واقعیتی دلپذیر تبدیل شده است، خاطراتی که سکوت را در هم شکسته و نعمت خداوندی شنوایی را برای بسیاری از کودکان به ارمغان آورده است.

او می گوید: چطور می‌شود این لحظات را توصیف کرد؟ کودک دو ساله‌ای که سال ها پیش جراحی شد و حالا در نوجوانی با خوشحالی و ذوقی از اعماق وجود به خانواده اش می گوید: مرا به دیدار پزشکی که شنوایی را به من هدیه داد ببرید؛ فقط  شنیدن همین یک جمله برایمان کافی‌ است.

دکتر هاشمی که در این سال ها شاهد نگرانی خانواده های بسیاری برای سلامت فرزندانشان بوده است، افزود: بسیاری از خانواده‌ها در اوج ناامیدی، به ما مراجعه می کردند. چهره‌هایی آکنده از نگرانی، مادر جوانی که به او گفته شده بود کودکش هرگز نخواهد شنید و ما می‌گفتیم: «به خدا امید داشته باش، درمان امکان پذیر است». بعدها همان کودک با زبان خودش حرف می‌زد و می شنید که خوشحالی این لحظات غیر قابل توصیف است.

نیمی از مشکلات ناشنوایی نوزادان، مادرزادی است / ۲۶۰۰کاشت حلزون شنوایی در شیراز رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شیراز با اشاره به اینکه نیمی از مشکلات ناشنوایی نوزادان مادرزادی است، گفت: طی بیش از بیست سال اخیر، قریب به دو هزار و ۶۰۰ کاشت حلزون شنوایی در شیراز انجام شده است.

دکتر هاشمی با بیان وضعیت و روند انجام عمل جراحی کاشت حلزون شنوایی در شیراز، میانگین تعداد این جراحی‌ را در سال ۱۵۰ تا ۱۶۰ مورد ارزیابی کرد و افزود: ظرفیت کاشت حلزون شنوایی در مرکز تخصصی شیراز ۲۰۰ مورد در سال  است و این عدد نیز در سال هایی، محقق شده است.

او تأمین پروتزهای مورد نیاز حلزون شنوایی را یکی از موانع موجود در این زمینه برشمرد و گفت: این میزان بر اساس سهمیه‌ دانشگاه‌ها توزیع می‌شود و با توجه به فعالیت مراکز متعدد در کشور، در حال حاضر سهمیه مرکز کاشت حلزون شنوایی در شیراز، حدود ۱۵۰ تا  ۱۶۰ پروتز در سال است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه تهیه پروتزهای حلزون شنوایی از سوی دولت و هیات امنای ارزی کمک مالی بزرگی به خانواده ها است، تصریح کرد: تامین هر دستگاه به طور تقریبی بیش از ۱۰ هزار دلار هزینه دارد، در حالی که هزینه‌های جراحی و درمان اندک است.دکتر هاشمی اعضای اصلی گروه تخصصی کاشت حلزون  شنوایی را شامل جراح گوش و کاشت حلزون،ادیولوژیست و گفتاردرمان برشمرد و گفت: برخی از همکاران رادیولوژیست،نورولوژیست، روان‌شناس و گروه های دیگر نیز طی روند درمان به صورت موردی به این گروه کمک می کنند.

او افزود: هر بیمار قبل از جراحی از سوی این گروه تخصصی از نظر گفتاری، شنیداری و حتی وضعیت آناتومیکی گوش ارزیابی و بعد از تایید، در فرایند آغاز جراحی قرار می گیرد.این متخصص گوش، حلق و بینی ادامه داد: پس از جراحی نیز کودک از نظر تنظیم دستگاه «مپ» و تربیت شنیداری تحت نظر تیم قرار می‌گیرد و جلسه های گفتاردرمانی بلندمدت آغاز می‌شود که بر همین اساس خانواده‌ها تا مدت‌ها ارتباط مداوم با مرکز کاشت دارند تا در صورت اختلال در تنظیم دستگاه یا هرگونه چالش یا موضوع، ارزیابی و رفع شود. چه موانعی در مسیر کاشت حلزون وجود دارد؟

این پزشک فلوشیپ جراحی گوش و قاعده جمجمه با اشاره به موانع موجود در مسیر کاشت حلزون شنوایی، افزود: در گذشته تامین دستگاه‌های کاشت حلزون یکی از موانع اصلی مرکز بود که تهیه این دستگاه ها از سوی دولت و هیات امنای ارزی از حدود ۴۰۰ دستگاه در گذشته، به بیش از دو هزار دستگاه در سال افزایش یافته و این امر روند جراحی و درمان را تسهیل تر کرده است.

دکتر هاشمی موانع دیگر را مشکلات مالی خانواده ها برشمرد و اظهار کرد: خانواده‌های ساکن مناطق دورافتاده و محروم به دلیل مشکلات مالی با موانعی از جمله اقامت در شهر شیراز مواجه هستند که به همین دلیل، اقدامات لازم برای ایجاد مراکز توانبخشی اقماری و آموزش نیروهای بومی در دست اجرا است تا این افراد بتوانند ادامه توانبخشی را در شهرهای خود دریافت کنند.

او همچنین مشکلات تجهیزاتی و دستگاهی را از موانع دیگر در مسیر کاشت حلزون شنوایی خواند و گفت: با توجه به تحریم های اخیر، دستگاه های تشخیصی در طی این سال ها کمتر وارد کشور شده است که امیدواریم با تلاش، این مسیر هموار تر شود و باید دانست هدف اصلی این است که خانواده‌ها در سریع‌ترین زمان ممکن به این خدمت دسترسی پیدا کنند تا کودک شانس بیشتری برای بازگشت به زندگی عادی داشته باشد.

پایان خبر

  • گروه خبری : آخرین اخبار,اخبار وب دا
  • کد خبری : 127584
مژگان رنجبر
خبرنگار

مژگان رنجبر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب