هفتاد سال آموزش پزشکی در شیراز، هفتاد سال نام آوری

1396-2-17

هفتاد سال آموزش پزشکی در شیراز، هفتاد سال نام آوری

منّت خدای را عز و جل که طاعتش موجب قربتست و به شکر اندرش مزید نعمت

سخن از دانشگاهی است که پیشگامان آن، هفتاد سال پیش در راهی قدم نهادند که دیباچه ای مبارک بود در خدمت به خلق و امروز، با پشتوانه ای غنی از این هفت دهه، نامی آشنا در این عرصه است.

تقارن این آغاز مبارک با هنگامه بهار و آن هم در دیار جنت طرازی که بهارش به دل انگیزی شهره عام و خاص است، رنگ و بویی دیگر به این موسم بخشیده که هر سال با بهاری دیگر، تازه تر می شود.

چرخش روزگار به آن سان رقم خورد که با تاسيس آموزشگاه عالي بهداري در سال 1325 متخصصانی تربیت شوند که پیشگامان این دیباچه باشند و این سرآغازی شد برای نشر علوم پزشکی در این خطه از میهن عزیزمان ایران.

و این مسیر پر پیچ و خم در تمامی این سالها، پرتوان و با شکیب، با عزمی راسخ، طی شد.

سال 1328 بود که اين آموزشگاه به دانشكده پزشكي تبديل شد و راه آموزش پزشکی به شیوه نوین را به عنوان بخشی از دانشگاه شيراز آغاز کرد؛ در سال 1332 آموزشگاه عالي پرستاري نمازي به عنوان دومين مجموعه تربيت كادر پزشكي تشكيل شد و در سال 1355 به دانشكده پرستاري ارتقاء يافت.

سال های بعد با راه اندازی دانشکده های دیگری در این مجموعه، تداوم یافت و در پی تصويب لايحه تشكيل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در راستای اســتفاده صحیح از امكانات پزشــكي برای توسعه بهداشــت، درمان،  آموزش و پژوهش، دانشــگاه علوم پزشكي شيراز به عنوان مستقل از دانشــگاه شيراز راه خود را در این مسیر ادامه داد.

سال 1373 اين دانشگاه با عنوان دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني استان فارس موجوديت يافت و اکنون از گذر این سال ها، خشت هایی که عده ای به مهر و انسانیت نهادند، به مجموعه ای سترگ در عرصه دانشگاهی کشور تبدیل شده که سه عرصه تاثیرگذار بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را در کنار یکدیگر مدیریت می کند و نگینی درخشان در عرصه بهداشت و درمان کشور است که به عنوان یکی از دانشگاه های تیپ یک کشور، سلامت مردم در فارس را مدیریت می کند.

با همت شبانه روزی بیش از 30 هزار نیرو در سراسر استان در 9 معاونت، 29 شبکه بهداشت و درمان، 15 بیمارستان دانشگاهی در شیراز، 28بیمارستان در شهرستان های استان، 16 دانشکده، مراکز پژوهشی و تحقیقاتی برجسته، چرخ این مجموعه با عظمتی روزافزون در حال حرکت است.

حضور بیش از 10 هزار دانشجو در 273 رشته مقاطع کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته، کارشناسی ارشد، MPH، دکترای عمومی، تخصصی و فوق تخصصی، ph.D و فلوشیپ، نمود دیگری از این عظمت است که این دانشگاه را همواره به یکی از دانشگاه های برتر کشور در عرصه آموزشی، تبدیل کرده است.

نام پرآوازه این مجموعه، بی شک در کنار همه این واحدها، با بزرگان برومندی عجین شده که سال هاست با نگاهی روشن و انگیزه ای ارزشمند، رو به افق های متعالی آینده، در این وادی گام نهاده اند و بر غنای دانش پزشکی نه تنها در فارس، بلکه ایران زمین، افزوده اند و جراحی های پیچیده پزشکی، امروز به همین پشتوانه، به پزشکان شیرازی سپرده می شود.

شهرت جهانی بخش پیوند، پیشگامی گروه های آموزشی پایه و بالینی مانند داخلی، ارتوپدی، اطفال و دیگر رشته های نام آور بالینی، گستردگی جراحی های های کاشت حلزون شنوایی، جراحی های دشواری مانند جراحی دوقلوهای به هم چسبیده، درمان های پیشرفته و جراحی های پیچیده مغز و اعصاب، قلب و چشم، تنها گوشه ای از این نام آوری است که هفتاد سال همت، انسانیت و دانش را به رخ می نمایاند.

امروز، از ورای این هفتاد سال، باز هم نگاه در این مجموعه، رو به آینده و دلگرم به گذشته است تا طرحی نو درانداخته شود.

حالا در اردیبهشتی دل انگیز و عنبرآمیز، مست از عطر بهارنارنج در هر کوچه و پس کوچه این دیار جنت طراز، این سال های خاطره انگیز از یک صدایی در انتشار رایحه خوش سلامت را در شیراز بی مثال، پاس می داریم و دل به آینده ای روشن تر می سپاریم.

به همین مناسبت، پاس می داریم، یاد و خاطره شهدای گرانقدر این مجموعه را که امروز میان ما نیستند، اما جان عزیز خود را در راه استمرار و ارتقای روزافزون دانشگاه و عظمت ایران و اسلام فدا کردند و حرمت می نهیم قطره قطره خون آن ها را که نهال این دانشگاه را درختی تنومند ساخت.

دکتر محمدهادی ایمانیه

رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز